...

FAQ

Wij kunnen:

 • je begeleiden bij het afscheid nemen van je kindje en we kunnen de uitvaart, begrafenis of crematie voor je regelen
 • zorgen voor een speciale babykoeling als je je baby mee naar huis wil nemen
 • de aanvraag doen bij de begraafplaats/het crematorium
 • aangifte doen bij de gemeente
 • het geboortekaartje omvormen in een babyrouwkaartje/ contact met de drukker
 • een kistje of een mandje uitzoeken en leveren
 • een locatie voor de uitvaart regelen
 • muziek voor de uitvaart regelen
 • bloemen/bloemstukken verzorgen

Op onze facebookpagina: www.facebook.com/imaafscheidszorg vind je troostrijke en informatieve teksten, filmpjes en foto’s en kom je lotgenoten tegen.

Nee, je kunt elke dienst apart afnemen. Jij geeft aan waar we je mee kunnen helpen.

Als je baby is overleden rondom de geboorte, komen welkom heten en afscheid nemen samen. We zullen daarom niet alleen aandacht besteden aan het afscheid van je baby maar we zullen je ook helpen bij het verwelkomen van je kindje en het creëren van mooie en waardevolle momenten. Dit kan door bijvoorbeeld:

Uiteraard kun je zelf aangeven waar je behoefte aan hebt.

Als je baby in de buik is overleden (in medische termen IUVD) kunnen wij voor de bevalling langskomen om te praten over wat je kunt verwachten en om eventueel al wat zaken te regelen.

Als moeder verlies je niet alleen je kind, je bent ook kraamvrouw. Je hebt een zwangerschap en een bevalling achter de rug. Dat vraagt om speciale zorg.

Van ouders horen we vaak terug dat ze door onze hulp in staat zijn verder te gaan. Wij laten zien dat er weer toekomst kan zijn.

Als je baby is overleden of je weet dat je baby gaat overlijden en je wilt hulp, advies of je wilt dat ima afscheidszorg de uitvaart verzorgt, dan kun je 24 uur per dag contact met ons opnemen op 085 877 08 09. Je hoeft niet direct te bellen. Neem rustig de tijd om je baby te knuffelen en te bewonderen.
Ons telefoonnummer staat altijd doorgeschakeld naar een van onze mobiele telefoons, dus je kunt ons altijd bereiken. Je kunt ook een mail sturen naar info@ima-afscheidszorg.nl.

ima helpt ouders voor wie het krijgen en verliezen van een kindje samenkomt. Dit kan een prematuur kindje zijn of een kindje dat na een voldragen zwangerschap of enkele dagen/weken na de geboorte overlijdt.

Dat hangt erg af van wat je wilt. De kosten die in rekening worden gebracht zijn:

 • Begeleiding door ima afscheidszorg
 • Koeling
 • Mortuarium (tarief afhankelijk van ziekenhuis)
 • Begraafplaats/crematorium (de prijzen hiervan variëren en vind je op de websites van de begraafplaatsen)
 • kinderkistje of kindermandje
 • locatie van de afscheidsbijeenkomst
 • bloemen
 • geboorte-rouwkaartje
 • muziek

Tijdens het eerste telefoongesprek en/of tijdens het eerste bezoek zal een medewerker van ima met jullie bespreken wat je wensen zijn en op basis daarvan zal uiterlijk de volgende dag een kostenindicatie worden gegeven. ima rekent geen provisie op diensten en producten van derden. Alle kosten van derden worden één op één aan je doorberekend. Lees hier meer over tarieven.

Ja, je kunt elke dienst apart afnemen dus je kunt ook alleen de koeling huren. Wij komen hem installeren en weer ophalen (het is niet mogelijk om dit zelf te doen). Je kunt contact met ons opnemen over de prijs van de koeling op 085 877 08 09.

Je bent wettelijk verplicht om baby’s die overlijden na een zwangerschap van 24 weken te begraven of te cremeren. Bij een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken kun je ervoor kiezen om je kindje collectief te laten cremeren door het ziekenhuis maar je kunt ook kiezen voor een eigen begrafenis of crematie, ima kan je daarbij helpen of van advies voorzien. Bel ons dan op 085-877 08 09.

Als je baby na een zwangerschapstermijn van 24 weken wordt geboren, ben je verplicht om aangifte te doen. Bij doodgeboorte doe je aangifte van levenloos geboren. Dat is aangifte van geboorte en overlijden in een akte. Bij overlijden nadat je kindje levend is geboren, doe je aangifte van geboorte en aangifte van overlijden en heb je twee aktes.

Dat mag je zelf kiezen. Een kistje is stevig en neem je minder makkelijk op schoot. Een (stoffen) mandje is zacht en kun je makkelijker bij je nemen. Beide zijn geschikt om te begraven of te cremeren. Heel zachte stoffen mandjes van badstof zijn minder geschikt om te begraven.

Je kunt er ook voor kiezen om je kindje op een baar te leggen zonder mandje of kistje. Op de dag van de begrafenis of crematie moet je kindje wel zijn afgedekt en mogen de contouren niet zichtbaar zijn.

Dat mag maar dat hoeft niet. Op onze website vind je bij links webwinkels die kleertjes voor premature baby’s verkopen. Wij hebben zelf omslagdoekjes waar je je baby in kunt leggen. Je kunt je kindje ook in eigen doeken wikkelen.

Ja, dat mag maar dat hoeft niet. Als je besluit om je baby thuis op te baren, kun je bij ima de babykoeling huren maar je kunt ook koelen met koelelementen of je kunt kiezen voor de watermethode of voor balseming.
Als je dat wilt, komen wij elke dag bij je kindje kijken. Als je thuis opbaren niet ziet zitten maar je wilt je kindje wel even thuis hebben, zoeken we samen naar de beste oplossing. Je kunt je baby in een mandje of kistje leggen maar als je hem liever in z’n wiegje legt, kan dat ook.

Als je je kindje niet mee naar huis neemt, blijft het tot de uitvaart in een mortuarium of uitvaartcentrum. Daar halen we het op de dag van de uitvaart (samen) op.
Houd er rekening mee dat het mortuarium en uitvaartcentrum kosten in rekening kunnen brengen.

Als je een uitvaart verzekering hebt, zijn ongeboren kinderen vaak gratis meeverzekerd. In de eerste dagen 30 dagen na de geboorte zijn ze ook automatisch meeverzekerd. Als je je verzekeringsgegevens aan ons doorgeeft, kunnen wij voor je uitzoeken waar je recht op hebt.

In onderstaand overzicht kun je zien welke uitvaartverzekering wat vergoedt als ima afscheidszorg de uitvaart verzorgt. Aan dit schema kunnen geen rechten worden ontleend.

Uitvaartverzekering ima afscheidszorg verzorgt de uitvaart uitvaartverzekering verzorgt de uitvaart
Ardanta Vergoedt het volledig verzekerde bedrag
Klaverblad-Lifetri Na 16 weken zwangerschap 50% van het verzekerde bedrag van de ouders met een maximum van € 3750,00.
Monuta Vergoedt vanaf een zwangerschap van 20 weken. De uitkering is afhankelijk van de soort polis en van wanneer deze is afgesloten. Bij een dienstenpakket, vervalt dit pakket maar zal in plaats daarvan een percentage van pakketwaarde worden uitgekeerd. Bij een geldverzekering zal een percentage van het geldbedrag worden uitgekeerd. Bij een zwangerschap tot 20 weken, een standaard vergoeding bestaande uit kistje, opbaring en gebruik van Monuta rouwcentrum.
Nuvema Vergoedt bij overlijden na 20 weken zwangerschap 20% van de verzekerde waarde tot een maximum van € 1200,00
Univé Is enkel tussenpersoon en brengt de verzekering onder bij een van hier genoemde uitvaartverzekeringen die volgens hun voorwaarden uitkeren.
Dela

Ouders kunnen alle kosten declareren zoals die ook onder de dienstenverzekering vallen tot een maximum bedrag van €2.953 (2022), zoals begeleiding door ima, crematorium/begraafplaats, mandje/kistje, koeling, mortuarium, kaartje.

Als Dela zelf de uitvaart verzorgt, vergoeden zij een dienstenpakket met daarin door Dela geselecteerde producten. Bij vrije keuze moet soms bijbetaald worden.

Yarden is overgenomen door Dela.

Ja, de meeste kraamzorg bureaus bieden speciale kraamzorg vanaf 20 weken. De kraamverzorgende zal bij de kraamvrouw de controles afnemen en kan het bezoek ontvangen.

Een kraamverzorgende speciaal voor expats en Engelstalige hulp biedt is Rebecca Overmars van Cherry Tree Lane

Het crematorium is wettelijk verplicht om de as een maand in bezit te houden. Daarna krijg je bericht dat je de as op kunt komen halen.

Als je een gedenkplaat of een grafsteen wilt plaatsen, heb je een vergunning nodig. Je kunt deze vergunning zelf aanvragen of de leverancier van het grafmonument of de begraafplaats kunnen je hierbij helpen.

Voor het plaatsen van een grafsteen kun je een afspraak maken met de begraafplaatsbeheerder.

Doodgeboren is een nare term die geen recht doet aan je baby. In het Engels gebruiken ze de term “stillbirth”. Dit klinkt veel vriendelijker en zachter. In het Nederlands hoor je steeds vaker de term stilgeboren.

Voor broertjes en zusjes is het verlies van een baby ook erg ingrijpend. De begrafenis of crematie en het afscheid nemen maken grote indruk. Soms is professionele hulp dan aan te raden. Op onze website vind je bij links verschillende hulpverleners voor rouwverwerking. Ook kun je samen met je kind(eren) boeken lezen die gaan over afscheid nemen en verlies. Deze boeken staan ook op onze website.

Wij bieden altijd aan een aantal weken na de uitvaart nog eens bij jullie langs te komen.
Op onze website staan diverse links naar verschillende hulpverleners voor rouwverwerking. Uiteraard kun je ook bij je huisarts navraag doen naar geschikte hulpverleners. De organisatie Psyche en zwangerschap biedt gespecialiseerde nazorg op dit gebied. Op onze facebookpagina vind je troostrijke en informatieve filmpjes, teksten en foto’s.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.