Medewerkers

Lees hier over de achtergrond van onze medewerkers, en hoe zij bij ima terecht zijn gekomen.

Ruth van den IJssel (1972)

Ik ben getrouwd met Paul en we wonen in Diemen. In 2002 kregen we dochter Mente en in 2004 zoon Mink. In 2010 werd ik ongepland zwanger van ons derde kind. Een cadeautje. Wat zou het leuk worden dat onze oudsten deze zwangerschap en babytijd van hun broertje zo bewust zouden meemaken. Na 32 weken ging het echter mis, ik voelde de hele dag geen leven en aan het einde van de dag werd mijn angst werkelijkheid. Onze baby leefde niet meer. Op kerstavond zette ik onze zoon Roman op de wereld en naast intens verdriet voelde ik ook een enorme trots en liefde voor hem. De weken en maanden die volgden waren zwaar en zwart en ik dacht dat ik nooit meer gelukkig zou worden. Het verdriet was eenzaam omdat mensen het nou eenmaal lastig te vinden om te begrijpen dat je iemand mist die je nog niet kent. Maar ik voelde ook dat dit niet het einde mocht zijn van mijn geluk. Dat was ik verplicht aan mijn man en mijn kinderen, aan het leven en in ’t bijzonder aan dat volmaakte, stille mannetje.

Binnen een jaar werd ons vierde kind geboren, een dochter. We noemden haar Maan. Toen Maan ruim twee jaar was, wilde ik iets gaan betekenen voor anderen die zoiets meemaakten. Ik volgde mijn hart en heb ima afscheidszorg opgericht.

In dit filmpje kun je zien hoe we het welkom en afscheid van Roman hebben vormgegeven.

Ruth is eigenaar van ima afscheidszorg.

Francien Bisschop (1970)

Ik ben getrouwd en woon in Utrecht samen met Nico en drie zoons en een dochter, Joep (1999), Pepijn (2002), Tim (2004) en Noa (2012). In 2001 en 2010 kreeg ik na 12 weken zwangerschap een miskraam. Ik heb op jonge leeftijd mijn ouders verloren en heb een actieve rol gehad in het vormgeven van het afscheid en de uitvaart. Ik vind het steeds weer bijzonder om niet alleen te focussen op het afscheid maar juist op het welkom heten en aandacht te geven aan de baby. En de korte tijd die ouders hebben met hun zoon of dochter, zo mooi mogelijk te laten zijn. Vol liefde en trots. Voor hen de meest waardevolle herinnering voor later.

Francien is eigenaar van ima afscheidszorg.

Nina Schipper (1978)

In 2016 raakte ik via IVF zwanger van ons eerste kindje, en dit keer was er een hartslag! We waren zo blij en de eerste 19 weken verliepen vlekkeloos. Helaas liep het anders, ons kindje bleek na 20 weken een ‘niet met het leven verenigbare’ aandoening te hebben, en we hebben afscheid genomen bij een termijn van 25 weken. We gingen van het zoeken naar kinderwagens, naar het zoeken naar uitvaart en afscheid mogelijkheden. Dat was zo een heftige overgang.

In deze periode kwamen er veel bijzondere mensen op ons pad. Zo ook Ruth van Ima, met wie we samen een prachtig liefdevol afscheid organiseerden voor Madelief.

Ik ben zo dankbaar dat ik de handvatten die Madelief mij gaf, nu mag inzetten en doorgeven aan ouders die zich net zo geschokt en verslagen voelen als ik destijds. Ik voel me elke keer vereerd dat ik aanwezig mag zijn bij zulke kwetsbare intieme momenten, dat je getuigen mag zijn van zulk verdriet maar ook juist van die grootse liefde.

Het feit dat we zo veel tijd, aandacht en liefde hebben besteed aan haar welkom heten, maakte ons echt (trotse) ouders, en volgens mij heeft dit enorm geholpen bij mijn herstel en ook dat ik inmiddels weer veel plezier en geluk kan halen uit het leven.

Jo-lan van Leeuwen (1970)

Ik deel mijn leven met mijn vriend Humphrey en ik woon in Culemborg. Ik heb zelf geen kindje verloren maar in mijn leven is daar altijd toch mijn oudere broer Sven die rond de 24 weken in de buik van mijn moeder is overleden. Ik draag zijn energie en de ervaring van het onverwerkte verdriet van mijn beide ouders dicht bij me. Mijn ouders hebben hem nooit mogen zien, hij heeft op dat moment niet zijn naam mogen ontvangen, hij heeft nooit een wezenlijke plek gehad op deze wereld; mijn ouders hebben in die tijd nooit kunnen rouwen om zijn verlies.

Als zusje van Sven heeft het mij bijna 50 jaar gekost om hem een plek te kunnen geven in mijn leven en binnen ons gezin. Maar nog vaak voel ik de lege plek die hij heeft achtergelaten. Vanuit die ervaring weet ik hoe belangrijk het is om goed afscheid te kunnen nemen op de manier zoals een ouder dat graag wil in de tijd en de ruimte die ouders daarvoor nodig hebben.

Evelien Holstege (1965)

Ik ben getrouwd met Gart en ik ben moeder van drie zonen Christiaan (1987), Matthias (1990) en Ruben (1995). Ik woon in Nunspeet. Inmiddels is er flinke uitbreiding in de familie met schoondochters, twee kleinzonen en twee kleindochters. Zelf heb ik geen kindje verloren. Maar tijdens mijn werk als kraamverzorgster heb ik meerdere keren stil geboren baby’s mogen verzorgen en hun ouders mogen begeleiden in de week die volgt. Een heel waardevolle tijd met hun kindje. Ik vind het zo bijzonder dat je deel uit mag maken bij het welkom heten van de baby en ook zo bezig bent met het afscheid nemen, Het verzamelen van tastbare herinneringen. Ik hoop tijdens mijn werk voor Ima, dat ik mensen in dit immense verdriet kan ondersteunen, hen de mogelijkheden voor te leggen en ze zelf de keuzes te laten maken waar ze met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Dat ze een afscheid voor hun dierbaarste bezit hebben waarbij alles gebeurt zoals zij dat graag willen. En daarin wil ik ze met liefde en raad en daad bijstaan.

Magdeleen Matter (1967)

Toen ik in 1998 begon te werken als vroedvrouw, wist ik het al: Ooit, als de verloskunde voor mij ophield, zou ik verder gaan aan de andere kant van de cirkel. De overgang van geboorte naar dood is in mijn ogen een heel logische. Mensen maken bij beide een belangrijke periode door. Een tijd die ze niet kunnen overdoen en die dus goed moet verlopen.

Zelf weet ik een beetje wat rouw is: ik verloor de droom van een groter gezin. Rond de geboorte van onze zoon Abel (2005), maakte ik twee miskramen mee en heb ik zelf gekozen een zwangerschap af te laten breken.

In 2016 overleed mijn vader, en zijn afscheid gaf mij het laatste zetje om naar uitvaartopleiding Meander in Zwolle te gaan. Hun visie paste goed bij mijn werkwijze: kleinschalig, ondersteunend en flexibel. Met nog een been in de verloskunde merk ik dat de zorg voor ouders die een kind verliezen mij op het lijf geschreven is.

Met man en kind woon ik in Ezinge, tussen stad en Wad, op het Groningse platteland.

Karen Admiraal – der Kinderen (1989)

Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde Ruben en samen wonen wij in Rotterdam. Op mijn 22ste maakte ik al de keuze ouders en families te begeleiden bij een verlies na overlijden. Sindsdien heb ik een hoop families mogen begeleiden bij één van de meest aangrijpende gebeurtenissen in hun leven. Elke keer weer voelt het voor mij als een voorrecht mensen te mogen bijstaan in die moeilijke periode.

Van kinds af aan heb ik te maken gehad met verlies en rouw, al hebben wij zelf nooit een kindje verloren. Ik leerde al vroeg om te gaan met harde overgangen, de transformatieprocessen van geluk, compleet-zijn en liefde naar verdriet, eenzaamheid en pijn. Afscheid nemen is voor mij een vertrouwd thema en maakt dat ik graag mensen begeleid in een verdrietige periode in hun leven. 

Graag help ik ouders tijdens deze verdrietige dagen ook met het welkom heten, bewonderen en leren kennen van hun kindje. Ik kan vernieuwende ideeën geven zodat het een liefdevol afscheid wordt dat bij ouders past en ze met een warm hart mee zullen dragen in de toekomst.

Marga Heemskerk (1966)

Ik ben getrouwd en woon met mijn man Jeroen in Diemen. We hebben 2 zonen, Jordy (1990) en Martijn (1994) Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige en werk sinds 1996 op de afdeling verloskunde in een Amsterdams ziekenhuis. Hier zit ik ook in de werkgroep voor perinatale sterfte.

In al die jaren heb ik meerdere ouders bijgestaan rondom het overlijden van hun kindje. Ik heb ervaren dat je met aandacht en liefde zoveel voor ouders kunt betekenen in deze heftige periode. Ik heb door mijn werk ook veel gezien van en samengewerkt met Ima. Hun visie bij het welkom heten én afscheid nemen spreekt mij erg aan en toen ze mij vroegen om hun team te komen versterken heb ik daar niet lang over na hoeven denken.

Tot 2019 heb ik veel gezinnen mogen begeleiden. Op dit moment versterk ik het ima team vooral achter de schermen.